Leef jij zoals je wil leven?

Stephen Covey, auteur van het interessante boek “De zeven eigenschappen voor succes in je leven” (de titel doet de diepgang van het boek geen eer aan vind ik), schrijft:

“Het is heel eenvoudig om jezelf te bedriegen door een drukbezet leven te leiden. Om keihard te werken om hoger op de maatschappelijke ladder te komen en dan te ontdekken dat hij tegen de verkeerde muur staat.”

Ja, we zijn er goed in om onszelf te bedriegen. Om met oogkleppen op de dingen te doen die we altijd deden of keuzes te maken vanuit angst, gewoonte of gemak.

Op werkvlak, maar evengoed binnen onze relaties, in de manier waarop we onze vrije tijd besteden…

Terwijl we diep vanbinnen misschien voelen dat het niet klopt bij wie we echt (willen) zijn: bij onze waarden, onze dromen en onze behoeften.

Zo leven op automatische piloot leidt tot afstomping, tot uitputting of een gevoel van ontkoppeld zijn van jezelf, je werk of de mensen om je heen.

Mijn eigen droom heeft jaren liggen rijpen tot ik besefte dat ik mijn ladder toch echt tegen een andere muur moest zetten. 🙂

“Hoe anders zou ons leven er niet uitzien als we wisten wat echt belangrijk voor ons was. Alleen dan kunnen we voortdurend bijsturen. Als de ladder tegen de verkeerde muur staat, brengt elke stap ons alleen maar dichter bij de verkeerde bestemming.”

Tegen welke muren staan jouw ladders?

Sta je achter je keuze wat betreft het werk dat je doet, of de manier waarop je het doet?

Hoe ga je om met je partner? Is dat de manier waarop je het echt wilt?

En met je kinderen?

Krijgen vriendschap en familie de juiste plek in je leven?

Hoe ga je om met jezelf?

Handel jij in overeenstemming met je waarden? Luister je naar je behoeften? Ken je je dromen?

Eerlijk onder ogen komen wat het leven voor jou waardevol maakt en hiernaar handelen, is niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de moedigste. Het vraagt moed om jezelf waar nodig dat duwtje in de rug te geven, uit je comfortzone misschien, om in de kleine en de grote dingen te doen waar je echt achter kan staan.

En het brengt enorm veel vervulling. Kracht. En betekenis.

Ik spreek uit ervaring.

Zelf oefen ik elke dag in moedig zijn. Met vallen, zeer zeker, en opstaan.

Het is meer dan de moeite waard!

Durf jij jezelf deze vragen te stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.