Intensief traject om te komen tot vervuld leven, verbinding en groei.

Veel mensen leven niet zoals ze zouden willen leven

Je zou het leven kunnen zien als één lange reis op zee. Je bevindt je op je eigen schip en dat geldt voor iedereen.

Maar niet iedereen ervaart voldoening tijdens zijn reis.

 • Misschien lig je al veel te lang voor anker ergens midden op zee en voel je je verveeld, verdoofd of ongeïnspireerd.
 • Of mis je de verbinding met de vloot waarbij je aangesloten bent – je partner, familie, vrienden, collega’s.
 • Of zwalp je maar wat rond zonder duidelijke richting te bepalen. Je negeert je dromen, je talenten, je waarden. Daardoor verliest het leven aan betekenis.
 • Of laat je je al een hele tijd meevoeren door stromingen waar je geen goed gevoel meer bij hebt. Wat werk betreft, relatie, woonsituatie… Maar vind je het lastig er iets aan te doen.

Ergens knaagt in jou misschien het besef dat het ook anders zou kunnen. Misschien heb je het ook al geprobeerd, maar lukt het je niet om dingen fundamenteel te veranderen.

Je verlangt ernaar om meer voldoening te halen uit het leven, om jezelf te ontplooien, om meer verbinding te ervaren met anderen.

En het lukt je niet.

Dat is zonde. De tijd tikt voorbij. En nochtans brengt elke dag nieuwe kansen.

Het kan echt anders

Je hebt veel meer zelf in de hand dan je zou denken. Elke dag opnieuw krijg je vele kansen om je eigen beslissingen te nemen.

De omstandigheden zijn uiteraard niet altijd te controleren, maar wel sowieso altijd de manier waarop jij ermee omgaat. En dat maakt een gigantisch verschil.

Als jij je leven zelf in de hand neemt, en je niet langer blindelings laat meevoeren door elke willekeurige stroming, dan word jij de kapitein op je eigen schip.

Je roeit met de riemen die je hebt, ja. Maar je roeit wel, zelf. En dat zet jou in je kracht. Dat kan niet anders.

Het leven krijgt vanzelf zoveel meer betekenis als jij die zelf creëert. Je voelt je veel meer levend, gemotiveerd om op te staan en aan de dag te beginnen.

Als je leert hoe je trouw kunt zijn aan jezelf én tegelijkertijd de verbinding kunt aangaan met anderen, dan krijgt het leven een veel diepere glans.

Waarom is me dat dan tot nu toe niet gelukt?

Er zijn veel redenen waarom het niet zo eenvoudig is om te kiezen voor een leven dat jou echt voldoening zou geven. Ik zal er hier een paar noemen.

 • Mensen zijn gewoontedieren. Het voelt vaak veiliger en gemakkelijker om gewoon door te gaan met het oude, dan kan je niet voor verrassingen komen te staan. Liever ongelukkig, maar zeker; dan gelukkig, en onzeker.
 • Je weet niet goed wat jou dan wel voldoening zou geven. Dus blijf je maar bij het oude.
  Of misschien weet je wel wat, maar niet hoe.
 • Je neemt de tijd niet om stil te staan en te onderzoeken wat je anders zou willen. De rush van alledag houdt je hiervan weg, of dat is wat je als excuus gebruikt ;-).
 • Je voelt je onzeker: Onzeker over wat anderen zullen denken als je ander wegen inslaat, onzeker of je het wel aan zal kunnen, onzeker over wat er op je pad zal komen. Bang om van de gebaande paden af te wijken.

In 3 stappen naar een vervuld leven

Een vervullend leven kan je enkel zélf creëren. Dat kan niemand anders voor je doen. Je moet dus kapitein worden op je eigen schip. En een goede kapitein zal 3 dingen moeten leren:

 1. Je moet leren hoe je je koers kan bepalen zodat je doelgericht kan afstevenen op dat wat voor jou betekenisvol is.
 2. Je moet jezelf goed kennen en daarmee je eigen valkuilen die jou terug naar het oude kunnen afleiden, maar evengoed je sterktes, kwaliteiten en talenten. Je moet goed weten met wat voor schip je de woeste zee in trekt.
 3. Je moet leren navigeren. Elke dag brengt vele keuzemomenten met zich mee, zoals ik eerder al aangaf. Elke keuze kan jou bij datgene brengen dat jou voldoening geeft of net daarvan af doen drijven.

Word kapitein op je eigen schip!

Tijdens een intensief individueel traject van 4 maand leer ik je de vaardigheden en de houding aan die nodig zijn om jezelf op een duurzame manier een voldoening gevend leven binnen te loodsen.

Wat levert dit traject me op?

 • Je leven krijgt meer betekenis, doordat jij eindelijk trouw bent aan jezelf voor de invulling die je het geeft. Je dromen krijgen een eerlijke kans.
 • Je ervaart diepere verbinding, zowel met jezelf als anderen.
 • Er ontstaat een fundamenteel gevoel van levensvervulling. Je bent namelijk niet langer slaaf of slachtoffer van wat je overkomt. Je voert zelf de regie. Hierdoor kom je in je kracht te staan en voelt je leven meer in evenwicht.
 • Je ontplooit jezelf omdat je jezelf wakker houdt om te blijven investeren in wat voor jou wezenlijk is in het leven. Daardoor overstijg je oude angsten en overtuigingen, en zet je je talenten in.
 • Je houdt er een levenskompas aan over waarop je kunt varen. Dat geeft je een gevoel van richting in het leven. Je weet waar je voor wil staan.
 • Je hebt de tools in handen om jezelf gedurende de rest van je leven op jouw juiste spoor te houden, jezelf erop terug te brengen als dat nodig is of je koers te herzien.

“Door ernstig ziek te worden en gelukkig weer te genezen besefte ik dat ik mezelf de voorbije jaren kwijtgeraakt was in de maalstroom van het leven. De toekomst die voor me lag wou ik anders aanpakken.

Het traject “Word kapitein op je eigen schip” bij Lotte hielp me om een aantal aspecten van mijn leven fundamenteel te veranderen.

Ik werd me bewust van denk- en gedragspatronen waar ik nooit eerder bij stil had gestaan. Ik leerde te kiezen voor mijn eigen waarden en normen. Ik leerde loslaten en meer genieten. Dit gaf me zoveel vrijheid en ook het besef: Nu heb ik mijn eigen leven in handen. Nu maak ik mijn keuzes zelf.”

~ Sandra (46 jaar)

Hoe ziet het traject eruit?

In dit traject doorlopen we 3 modules, die overeenkomen met de 3 stappen die ik hierboven noemde om te kunnen komen tot een vervuld leven.

1) Ontwerp je kompas en bepaal je koers aan de hand van je persoonlijke missie

Aan de hand van verschillende oefeningen kom je tot een eerste ontwerp van de koers die je wil varen. Wat jou kan leiden doorheen het leven zijn:

 • De waarden die voor jou belangrijk zijn, en per rol die je in het leven vervult zullen andere waarden op de voorgrond komen.
 • De dromen die je hebt.
 • Waar je je in wil ontplooien.

Als je weet wat jouw missie is, en dus wat voor jou essentieel is om een vervuld leven te kunnen leiden, heb je iets heel krachtig in handen. Het werkt als een kompas of als een kaart die je helpt bij de vele kleine en grote keuzes die je elke dag te maken hebt.

Deze persoonlijke missie is na deze module zeker niet definitief. Als je ze wil gebruiken als kompas, zal ze regelmatig herbekeken moeten worden. Zo blijft ze als instrument goed afgestemd op de veranderlijke realiteit.

2) Leer je schip kennen! Breng je eigen valkuilen en hulpbronnen in kaart

Om jezelf goed door het leven te kunnen navigeren, is het belangrijk dat je je eigen valkuilen en hulpbronnen kent. Anders kom je voor je het weet terug in de oude vaarwateren terecht waar je net uit wou blijven.

We kijken naar:

 • Die eigenschappen die jou belemmeren in het varen van je eigen koers. Hier gaat het ook over beperkende overtuigingen.
 • Die kanten van jezelf die je net kunnen helpen in het volhouden van je koers.
 • Steunfiguren of andere factoren uit je omgeving die helpend kunnen zijn.

Met deze module krijg je meer zicht op jezelf als persoon, of om de metafoor verder te zetten: op het schip waarmee je de oceaan van het leven gaat bevaren. Je kent de zwakke plekken en kan die in de gaten houden. Je krijgt een idee hoe je er best mee om kan gaan. Je weet na deze module bovendien ook wat de troeven zijn van je schip. Een goede kapitein kent zijn schip door en door :-).

3) Vaar je koers – Ga de zee op en test schip en kompas – Word een ervaren kapitein

Met de voorbereiding uit de vorige twee modules ben je vertrekkensklaar. Je weet wat jou zal helpen je koers te bepalen en je kent de valkuilen waar je onderweg best alert voor bent. Bovendien weet je welke kanten in jezelf voor tegenwicht kunnen zorgen.

Dit is de langste module en hierin leer ik jou hoe je jezelf door het leven kan navigeren.

 • Je leert in elk moment opnieuw om de juiste keuzes te maken die passen bij jouw missie. Je draagt zelf de verantwoordelijkheid. Je komt in je kracht te staan.
 • Je gaat aan de slag met datgene wat jou afhoudt van je koers en met wat je moet ontwikkelen om als een vervuld mens onderweg te kunnen zijn. Hierdoor ontplooi je jezelf en overwin je je oude angsten en belemmerende overtuigingen!
 • Je geeft vorm aan een leven waarin jij aan het roer staat en slaat daarmee een zeer duurzame richting in.

” Een lastige periode op het werk was de aanleiding voor mij om Lotte te contacteren. Ik voelde me een schim van de persoon die ik altijd geweest was, en zat duidelijk vast in oude gewoonten en gedachten. Ik raasde maar door, terwijl ik net zo hard op zoek was naar rust…

Door het traject leerde ik om opnieuw open en eerlijk te zijn naar mezelf toe. Ik leerde mezelf weer kennen en milder te zijn voor mezelf en mijn omgeving. Dankzij de begeleiding van Lotte lukt het me om eindelijk te durven kiezen voor wat ik echt belangrijk vind. Het voelt alsof ik minder ballast meesleur. Ook na het traject blijven de oefeningen en sessies heel handig, zodat ik – als ik daar nood aan heb – steeds kan teruggrijpen naar mijn houvast.”

~ Lobke (28 jaar)

Waarom een afgebakend traject en geen losse sessies?

 • Jouw betrokkenheid en inzet zal een stuk groter zijn door de continuïteit in de ondersteuning die je krijgt. Doordat je wekelijks gestimuleerd wordt om nieuwe stappen te zetten in je proces, werken we een stuk efficiënter naar het leven toe waar jij echt achter staat.
 • De combinatie van werkvormen (individuele sessies, oefeningen en theorie per mail, feedback per mail) zorgt ervoor dat je alles wat je leert beter kunt integreren. Inhoudelijk krijg je ook veel meer mee dan met losse sessies mogelijk is.
 • Een traject is afgebakend. Je weet waar je aan begint en wat je kan verwachten. Het geeft de mogelijkheid om doelgericht te werken.
 • Wat je krijgt aan oefeningen, informatie en ervaringen tijdens het traject overstijgt de duur ervan. Je kunt er altijd naar teruggrijpen op latere momenten tijdens je leven. Op die manier is zo’n traject een investering waar je nog jarenlang de vruchten van kan plukken.

Praktisch

Dit intensieve traject omvat:

 • 4 maand lang ondersteuning op maat (17 weken)
 • 6 individuele gesprekken van 75 tot 90 minuten waarin jouw thema’s centraal staan. Deze gaan door in mijn praktijk in Ledeberg (Gent)
 • 11 verdiepende oefeningen per mail die je krijgt in de weken waarin we elkaar niet zien, waar je zelf mee aan de slag gaat en die jouw proces enorm zullen bevorderen
 • Ten allen tijde de uitnodiging om beroep te doen op mij per mail als je vragen hebt, feedback wil op een oefening of gewoon iets wil delen. Hierdoor hoef je niet te blijven zitten met je vragen en ervaringen en zal je veel sneller vooruitgaan.

Prijs: 797 €*

*Mogelijkheid om gespreid te betalen.
*Komt je ziekteverzekering tussen voor sessies bij een psycholoog? Dan kan je hier ook gebruik van maken voor dit traject.

Vooraleer we een afspraak maken voor de 1ste sessie, hebben we eerst een verkennend en vrijblijvend telefoongesprek van ongeveer een half uur. Dat gesprek is gratis. We leren elkaar alvast even kennen en het is belangrijk om af te toetsen (voor beide) of dit traject echt datgene is wat jou zou helpen.

Ben je geïnteresseerd, maar vind je het toch spannend om de knoop door te hakken vooraleer je mij in levende lijve hebt ontmoet, dan geef ik je met plezier de kans te proeven van het traject zonder dat je op voorhand moet beslissen.

Je hoeft pas aan het eind van sessie 1 te beslissen of je echt verder wil met het traject.

Tijdens die 1ste sessie (anderhalf uur) krijg je een helder beeld van mijn werkwijze, gaan we alvast aan de slag met het ontwerpen van je eigen kompas, krijg je zicht op wat het traject concreet voor jou kan betekenen en kan je alle zorgen en vragen kwijt die je nog zou hebben.

Besluit je verder te gaan, dan stuur ik je na sessie 1 de factuur door. De maandag erna krijg je dan van mij ook de eerste verdiepende oefening per mail doorgestuurd.

Wil je het toch bij één sessie laten, dan reken ik je enkel de kostprijs aan van die sessie (75€).

Klinkt interessant! Ik wil graag meer info of een gratis kennismakingsgesprek.

Over mij

Ik ben Lotte Sansen, geboren in 1984 en klinisch psychologe van opleiding. Ik werk al jaren als coach en mindfulnesstrainer en sinds 2018 doe ik dit ook voltijds.

Sinds ik een jaar of 20 was, ben ik gefascineerd door de vraag hoe je het leven zo kan leiden dat het klopt bij wie je bent en je hechte verbondenheid ervaart met anderen. Ik heb ontdekt dat hier geen ultiem antwoord op bestaat, maar dat het er fundamenteel om draait eerlijk te zijn. In elk moment eerlijk met jezelf en de mensen om je heen. Dan wordt het leven een aaneenschakeling van kansen om jezelf in verbinding te stellen met wat echt klopt voor jou en hiervoor uit te komen. Het leven wordt een intense en vervullende ervaring.

Al die jaren stond ik open voor wat me op dit pad kon inspireren en verder helpen. Steeds hield ik de richting in de gaten, en wat ik tegenkwam leidde me langs diepgaande inzichten en ervaringen. Ik groeide, werd eerlijker met mezelf, en begon het leven steeds meer te waarderen.

Het ligt in mijn natuur om ook anderen mee te willen nemen op deze boeiende reis. Jarenlang heb ik me dan ook bijgeschoold in de methodieken die ik tegenkwam en waardevol vond. Samen met mijn eigen proces, vormden die me tot de coach die ik vandaag ben.

 • Klinische psychologie, KULeuven (2002-2007)
 • Mindfulnesstrainer (2010)
 • Contextuele hulpverlening – jaar 1 (2011)
 • Geweldloze communicatie – basis (2012)
 • Voice Dialogue (2012-2016)
 • Focusing (2015-2017)
 • Verdiepingsmodule Leiden door vragen stellen (2018)

Ik wil graag meer info of een gratis kennismakingsgesprek