Voice Dialogue

Voice Dialogue is een intrigerende methode om mensen kennis te laten maken met de oneindige veelzijdigheid van hun persoonlijkheid. Deze ontdekkingstocht leidt tot meer keuzevrijheid, maakt los wat vastgeroest is en brengt je dichter bij wie je echt bent.

Hoe zou je jezelf omschrijven? Hoe omschrijven anderen je? Ben je een perfectionistisch iemand? Creatief? Behulpzaam? Ondernemend? Snel geïrriteerd? Kritisch? Een levensgenieter?… En hoe zit het dan met de tegenovergestelde eigenschappen? Ken je die bij jezelf?

Mensen lopen vast omdat ze verstrikt zijn in niet langer functionerende patronen in zichzelf, in hun relaties en in de dingen die ze doen. We zijn zo geïdentificeerd met de eigenschappen van onszelf die we kennen, dat we geen toegang meer hebben tot ons gevoel voor wat er echt toe doet. Loskomen van die identificaties betekent jezelf eerlijk in de ogen kijken, onderzoeken wat je echt nodig hebt, en de kanten in jezelf ontwikkelen die nodig zijn om evenwichtiger in relatie te staan tot alle aspecten van het leven.

Voice Dialogue is een methode waarbij (letterlijk) het gesprek aangegaan wordt met de verschillende kanten in jezelf die je handelen wel of net niet bepalen. De methode vertrekt vanuit de gedachte dat de persoonlijkheid is opgebouwd uit oneindig veel verschillende delen. Sommige daarvan kennen we heel goed en bepalen ons handelen dagelijks. Vaak is een karaktertrek ontstaan in onze kindertijd, om ons te helpen overleven in een grote wereld waarin we zo kwetsbaar waren. Andere delen in onszelf zijn hierdoor onderdrukt en we hebben al helemaal geen toegang meer tot die oorspronkelijke kwetsbaarheid. Nochtans liggen daar vaak de échte antwoorden op onze vragen… Voice Dialogue is de verkenning van onze innerlijke ruimte, tot in de verste hoekjes als je dat wil. Het uiteindelijke doel is om onszelf in alle dimensies te leren kennen, zodat we de dingen doen zoals ze echt bij ons passen, met een ruimer scala aan manieren om te komen waar we willen.

Ik zet Voice Dialogue regelmatig in tijdens individuele sessies. De techniek is uitermate geschikt voor wie het gevoel heeft de richting kwijt te zijn, voor wie vastloopt in bepaalde patronen (op vlak van werk, relaties, tegenover de kinderen, op alle domeinen van het leven eigenlijk), of voor wie het bewustzijn wil verdiepen en zichzelf beter wil leren kennen. Het onmiddellijke effect is een groter gevoel van vrijheid, ruimte en innerlijke rijkdom. De wereld wordt minder eng, we ontspannen, en kunnen betere keuzes maken vanuit het contact met wat er echt toe doet.