Online gecoacht worden? – vraag & antwoord

Sinds 13 maart 2020 heb ik tientallen cliënten begeleid via online videobellen. Zowel mensen die deelnamen aan het coachtraject “Word kapitein op je eigen schip”, als cliënten die loopbaanbegeleiding bij me volgden.

Ondertussen kan ik met overtuiging zeggen dat dit heel goed werkt, en dat de sessies tot mijn vreugde niet inboeten aan kwaliteit.

Ook mijn cliënten zijn tevreden.
Ik hoor van hen dat het vaak veel beter meevalt dan ze verwacht hadden.

Ik volg momenteel het traject ‘Word kapitein op je eigen schip’ online bij Lotte, via videobellen. Dat lukt heel goed, ik ervaar er enkel voordeel van. Ik ervaar voldoende nabijheid en tegelijkertijd ben ik thuis in mijn veilige context. Voor mij is het geen meerwaarde om me fysiek naar haar coachruimte te verplaatsen.
~ Elisabeth

Ik startte mijn loopbaantraject bij Lotte meteen online. Ondanks deze nieuwe werkvorm, voelde het zeer gemoedelijk aan. Met de inzichten en praktische tips die ik kreeg ging ik aan de slag om er in een volgende sessie met haar verder op in te gaan. Dit lukte verrassend vlot via videobellen en het delen van werkdocumenten. Na elke sessie kon ik verder met geordende gedachten, meer rust en een blik vooruit.
~ Jelene

Toch kan ik me voorstellen dat je misschien nog enkele vragen hebt. Die probeer ik hieronder te beantwoorden. Moest jouw vraag er niet tussen staan, stel ze me dan gerust persoonlijk.

Welk programma gebruiken we voor de online sessies?

We gebruiken Zoom of Whereby. Beide hebben ze meer mogelijkheden dan puur videobellen. Zo kan ik mijn scherm bijvoorbeeld delen, waardoor ik je dingen kan laten zien of in een document kan werken samen met jou. Dat maakt de coaching dynamisch.

Moet ik dat programma eerst installeren op mijn computer?

Bij Zoom wel. De eerste keer dat je op de link klikt die ik je zal doorsturen, zal er je gevraagd worden de software te installeren. Dat gaat zeer snel. Bij Whereby is dat niet nodig.

Blijft zo’n online gesprek niet meer aan de oppervlakte?

Ik heb zeker niet die ervaring, omdat ik dezelfde werkvormen kan gebruiken die ik in mijn praktijk gebruik. Doordat we elkaar ook zien via de webcam is er veel non-verbale informatie. Daardoor voelt zo’n gesprek heel volledig en kunnen ze even diepgaand zijn. Het is helemaal anders dan een gewoon telefoongesprek bijvoorbeeld.

Is zo’n online gesprek niet afstandelijker?

Ik heb in elk geval niet die ervaring. Ik ervaar veel verbondenheid met mijn cliënten aan de andere kant van het scherm, zelfs met mensen die online opgestart zijn en die ik dus nooit eerder fysiek heb ontmoet. Zij geven mij die feedback ook terug (zoals in de getuigenissen hierboven).

Wat als het technisch niet goed werkt?

Dan zoek ik samen met jou naar een oplossing en de tijd die we daarvoor nodig hebben reken ik niet mee in de tijd waar jij recht op hebt. Tot nu toe is het bij al mijn cliënten zeer vlot gelukt.

Wat heb ik praktisch gezien nodig om online gecoacht te kunnen worden?

Ideaal gezien heb je een laptop, tablet of vaste pc met microfoon, audio en camera. Maar als je dat niet hebt, kan het ook met je smartphone.

Verder is het belangrijkste dat je WiFi hebt, of dat je een mobiele hotspot kunt maken met je telefoon. Als het WiFi-signaal in de ruimte waarin je wil zitten niet zo sterk is, dan kan je een WiFi-versterker gebruiken (bij de meeste internetproviders zijn die gratis te verkrijgen).

Sommige mensen vinden het makkelijker om een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Daardoor heb je minder last van eventueel achtergrondgeluid, maar het hoeft niet.

Wat wel belangrijk is, is een plekje in huis te kiezen waar je rustig kunt zitten en aan je huisgenoten te vragen je niet te storen tijdens de sessie. Zo is het ook echt jouw tijd.

Ik heb geen zin om mezelf de hele tijd te zien tijdens ons gesprek.

Dat begrijp ik. Ik vind dat ook niet fijn. Het voelt alsof je in de spiegel zit te kijken. Gelukkig kan je je eigen beeld uitschakelen. Geef me een seintje als je dat graag wil, dan vertel ik je hoe dat kan.

Is het niet vermoeiender, om op die manier gecoacht te worden?

Mijn ervaring is dat een sessie van 1 à 2 uur prima lukt. Sommige mensen vinden het fijn om tussendoor een korte pauze te nemen, zeker bij sessies loopbaanbegeleiding die 2 uur duren.

Een voordeel van online coaching is natuurlijk dat je er minder tijd mee verliest. Waar je je anders moet verplaatsen van en naar mijn praktijk, ga je nu gewoon een minuut op voorhand achter je computer zitten.

Dus misschien is het nieuw voor jou, maar wil je het wel een kans geven. Sowieso kunnen we dat online videobellen eerst eens uitproberen voor je beslist om van start te gaan. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!